Article

Impact de l'expérience vécue sur la fréquentation d'un évènement: les leçons du marché de Noel de Strasbourg

Castéran, Herbert (Université de Stasbourg) ; Roederer, Claire (Université de Strasbourg)

Abstract: Based on a case study of the Strasbourg Christmas Market (SCM), both a tourist venue and a temporary trading area, this study establishes links between the different dimensions of an experience, perceptions of authenticity, visitor purchasing behavior and attendance frequency patterns. We identify three classes of visitors based on their different feelings and logics. The same experiential context does not trigger the same experience from each visitor’s perspective nor does it result in the same visit frequency and behaviors regarding the event. The perception of the market authenticity is central to the experience and explains attendance.

Résumé: Fondé sur le cas du marché de Noël de Strasbourg (MNS), qui est à la fois un lieu touristique et un espace commercial éphémère, ce travail établit le lien entre dimensions de l’expérience, perception de l’authenticité et comportements de fréquentation et d’achat. Nous identifions trois classes de visiteurs qui se caractérisent par des ressentis différents et des logiques propres. Un même contexte expérientiel n’aboutit pas à la même expérience vécue du point de vue des visiteurs, ni à la même fréquentation et comportements autour de l’évènement. La perception de l’authenticité du marché ressort comme une dimension centrale de l’expérience et explique la fréquentation.


Mot(s) Clé(s): Maché de Noel ; Authenticité ; Expérience de shopping ; Dimensions de l'expérience ; Segmentation par classes latentes ; Modèles mixtes finis ; Christmas market ; Authenticity ; Shopping experience ; Dimensions of an experience ; Latent classes ; Mixed finite models
Localisation: CNUDST (TUN01)
Code de rangement: SP 8-5

Published in: Décisions Marketing: n° 90 (Avril-Juin 2018), p.91-110

The record appears in these collections:
Articles & Preprints > Articles

 Record created 2019-05-03, last modified 2019-05-07


Rate this document:

Rate this document:
1
2
3
 
(Not yet reviewed)